Cała prawda o glutenie

« wróć

Produkty zbożowe zawierające gluten cieszą się od pewnego czasu złą sławą. Dieta bezglutenowa zawitała w jadłospisach zarówno celebrytów i gwiazd, jak i zwykłych ludzi. Czym zatem jest ten sławny gluten i czemu niektórzy nie mogą, a niektórzy nie chcą go jeść?

Gluten, to nic innego jak białko i jest obecny w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, czy orkisz. I choć owies jest produktem naturalnie bezglutenowym, to często bywa zanieczyszczony pszenicą, więc też musi być wyeliminowany z diety bezglutenowej. Wyróżnia się 3 podstawowe schorzenia powodowane przez gluten – celiakię, nazywaną też „chorobą trzewną” (jest to choroba immunologiczna), astmę piekarzy, czyli chorobę zawodową oraz nietolerancję pokarmową. Istnieją również choroby, których symptomy zmniejszają się po wyeliminowaniu glutenu z diety i jednym z przykładów może być zespół jelita drażliwego. We wszystkich tych przypadkach spożywanie tego białka może mieć poważne skutki, więc należy restrykcyjne przestrzegać diety.

Jeśli więc nie cierpimy na żadną z powyższych chorób, to powinniśmy powiedzieć glutenowi „tak”! Przechodzenie na dietę bezglutenową na wszelki wypadek, czy jako wynik obecnie panującej mody nie są wskazane. Po pierwsze, w celu zmiany swoich nawyków żywieniowych, najpierw należy skonsultować się z dietetykiem, aby uniknąć błędów dietetycznych, które mogą doprowadzić do choroby. Najnowsze badania dowodzą, że eliminacja glutenu z diety może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II nawet o 13%. Po drugie, dieta bezglutenowa jest dość droga i skomplikowana, a produkty te są często trudno dostępne w sklepach i nie rzadko pozbawione walorów smakowych. Pozbawione są także błonnika lub zawierają jego obniżoną ilość, a to może prowadzić do wzrostu wagi. Po trzecie, eliminuje ona z diety całą gamę zdrowych węglowodanów, jakimi są zboża pełnoziarniste, a które są niezwykle istotne w naszej diecie.

Wiele badań donosi, że gluten jest nie tylko nieszkodliwy dla osób zdrowych, ale nawet wskazany!

  • Ma on pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną naszych jelit, a jego eliminacja z diety powoduje wzrost mikroflory patologicznej, czyli tej złej.
  • Obniża poziom trójglicerydów.
  • Obniża poziom LDL, czyli „złego” cholesterolu.
  • Ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

 

Podsumowując – gluten bez wątpienia może zasiać spustoszenie w organizmie osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję i w takich przypadkach dieta bezglutenowa jest jedyną metoda leczenia. Jednak żadne badania nie wykazały, aby wyeliminowanie glutenu z diety osób zdrowych przynosiło jakiekolwiek korzyści, ani zdrowotne, ani związane z utratą wagi. Taka popularność diety bezglutenowej jest zatem tylko niczym nie uzasadnioną modą.

Umów
online
close
Potrzebujesz więcej informacji?
Oddzwonimy do Ciebie!


* Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych lub przekazany dalej.
Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.
Rejestracja
Wyślij zapytanie
na interesujący Cię temat...






Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych danych osobowych, które zostaną użyte przez Administratora (Centrum Medycyny Spersonalizowanej CODE, ul. Juliana Tuwima 15 lok U4, 90-010 Łódź) jedynie do kontaktu ze mną.